Menu Zavřeno

Seznam alergenů

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadován

EU – 2000/13 do 13.12.2014 nahrazena 1169/2011 EU článek 21o, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky,pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU:

1) Obiloviny – obsahující lepek (nejedná se o celiakii), výrobky z nich
2) Korýši – výrobky z nich
3) Vejce – výrobky z nich
4) Ryby – výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) – výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) – výrobky z nich
7) Mléko – výrobky z něj
8) Skořápkové plody – výrobky z nich
9) Celer – výrobky z něj
10) Hořčice – výrobny z ní
11) Sezamová semena – výrobky z něj
12) Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (lupina) – výrobky z něj
14) Měkkýši – výrobky z nich

Od 13.12.2014 je na jídelním lístku označení přítomnosti alergenu uvedeno číslem označujícím alergen. 

Napsat komentář