Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadován
EU – 2000/13 do 13.12.2014 nahrazena 1169/2011 EU článek 21o, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky,pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU:
1) Obiloviny – obsahující lepek (nejedná se o celiakii), výrobky z nich | |||
2) Korýši – výrobky z nich | |||
3) Vejce – výrobky z nich | |||
4) Ryby – výrobky z nich | |||
5) Podzemnice olejná (arašídy) – výrobky z nich | |||
6) Sójové boby (sója) – výrobky z nich | |||
7) Mléko – výrobky z něj | |||
8) Skořápkové plody – výrobky z nich | |||
9) Celer – výrobky z něj | |||
10) Hořčice – výrobny z ní | |||
11) Sezamová semena – výrobky z něj | |||
12) Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 | |||
13) Vlčí bob (lupina) – výrobky z něj | |||
14) Měkkýši – výrobky z nich |
Od 13.12.2014 je na jídelním lístku označení přítomnosti alergenu uvedeno číslem označujícím alergen.